Sådan virker en antenneforstærker

Sådan finder du det rigtige usb-kabel

USB står for Universal Serial Bus, og er en teknologi, der bliver brugt som dataforbindelser mellem elektroniske enheder. Siden det første usb-kabel 1.0 blev lanceret i 1996, har usb-kabler været igennem en stor udvikling.

Kan du huske de første gange, hvor du prøvede at lade din mobil op med en ultrahurtig oplader? Det kan jeg i hvert fald, og jeg var meget imponeret over de superspeed kabler, som lige pludselig fulgte med, når man købte en telefon, og den var ladet op meget hurtigere end før.

Ligesom mange andre, har jeg også prøvet at miste mit superspeed usb-kabel, og prøvet at gå tilbage til et gammelt og billigt “Kina-kabel”, hvor man tydeligt kan mærke, hvor stor forskel der er på de forskellige usb-kabler, på trods af de ligner hinanden – nogen gange!

For, hvordan finder man det rigtige usb-kabel, og ligner de egentlig alle hinanden?

Vær opmærksom!

Usb-kablet blev oprindelig designet til at erstatte de mange forskellige eksterne komponenter, der kunne forbindes til computeren, med en og samme forbindelse.

Det blev dog ikke designet med egenskaben om, at det skulle være et langt kabel, og derfor har der ofte været problemer med, at signalet ikke kunne sendes igennem lange kabler.

Usb-kabler er dog blevet standarden til dataforbindelser, især når det gælder computere. De har nemlig fået en makker når det gælder overførsel af billede og lyd, hvor HDMI især er brugt i TV- og HiFi-verdenen.

Dagene hvor et usb-kabel bare var et usb-kabel er forbi. Nu skal man være opmærksom på alt fra opladningshastighed, dataoverførsel, design, holdbarhed, længde, og om det er energibesparende. Er det alt? Nej.

Det fås nemlig også i forskellige størrelser. Så du skal finde ud af, om du skal bruge et USB A, B eller b micro kabel. Derudover fås de både i han- og hunstik, og der er lige kommet et usb-c-kabel på markedet, som er det nyeste kabel kaldet superspeed. I marts 2019, skulle der også komme nyheder om en usb 4.0 version.

Sådan finder du den rigtige størrelse

Ved et usb-a-han-kabel, er indgangen lidt over 1 cm bred og cirka en halv meter høj. Dette er den indgang, som har været standarden, og som du måske troede, kun var den eneste form for usb-stik der var.

Det er dog også usb-indgange, som bliver brugt til mobiltelefoner etc. og her er indgangen og kablet mindre. Er usb-b-kabel er ikke helt firkantet og er smallere, idet den er cirka  9 mm bred. Den er omkring 7 mm i højden, og den er næsten lige så høj som den er bred. Sådan kan du kende et usb-b-kabel.

Usb-b-micro er de mindste af kablerne. De har en højde på knap 7 mm og kun omkring 2 mm i højden, alt efter hvilken generation af kablet man skal bruge.

Ja, det er altså en måde at kende forskel på de mange forskellige af størrelser, der er at vælge  mellem når det kommer til usb-kabler. Så der er altså mange ting at være opmærksom på. Hvis jeg var dig, og skulle ud at have et usb-kabel lige nu, ville jeg kigge efter de allernyeste på markedet.

Det er nemlig usb-c kabler, og de er vilde. De oplader og overfører data med helt vilde hastigheder. Stikket kan vendes begge veje, og dataen kan overføres begge veje på samme tid. Det er altså en god idé at tjekke de nye kabler ud, inden du bare vælger at stille dig tilfreds med et gammelt og billigt usb-kabel.

Personligt glæder jeg mig til at se, hvad den næste USB 4.0 teknologi kan diske op med, efter de seneste års udvikling. Den nye version skulle være lige på trapperne.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan virker en antenneforstærker